نمک خوراکی ترکیبی یونی متشکل از سدیم و کلر (NaCl) می باشد. نمک یکی از موارد اساسی جهت سوخت و ساز بدن، عملکرد صحیح عضلات و انتقال پیام های عصبی می باشد. البته نمک نیز مانند سایر مواد غذایی باید به اندازه مناسب مصرف شود.


فواید مصرف نمک خوراکی

نمک به تعادل قند خون کمک می کند، از این رو قسمتی از برنامه درمان بیماران دیابتی تنظیم نمک دریافتی آنهاست.

نمک به نرم کردن و صاف کردن حنجره کمک می‌کند و از چسبناک شدن مخاط که در تنگی نفس مشاهده می شود جلوگیری می‌کند.

به جذب مواد مغذی درون غذا کمک می کند.

در تنظیم خواب نقش دارد.

بر خشکی دهان و سرفه های خشک موثر است.

برای بیماری زکام و سینوزیت موثر است.

نمک یک آنتی هیستامین طبیعی به حساب می آید و برای آلرژی مفید می باشد.

از کرامپ یا گرفتگی عضلات جلوگیری می کند.

در فراهم کردن انرژی بدن نقش دارد.

باعث بهبود عملکرد سلول های عصبی می‌شود.

باعث خارج شدن اسیدیته زیادی به وجود آمده در بدن می‌شود.1

اما مصرف زیاد نمک خطرناک بوده و عواقب ناخوشایندی خواهد داشت:


می‌تواند باعث افزایش فشار خون شود

دفعه‌ی بعدی که تلاش کردید تا عصبانیتتان را کاهش دهید، نمک زیادی که مصرف کرده‌اید را به یاد بیاورید. نمک می‌تواند فشار خون شما را زیاد کند، تا حدی که ممکن است شما را دچار سکته یا نارسایی‌های قلبی کند! تقریبا یک سوم جمعیت بزرگسالان، دچار فشار خون هستند، هیچ رابطه‌ای هم بین سن و میزان فشار خون وجود ندارد. کاهش مصرف نمک و ورزش منظم به شما اطمینان خواهد داد که سطح فشار خونتان تحت کنترل است.


می‌تواند باعث ایجاد سرطان معده شود

افرادی که در برنامه‌ی غذایی شان مقدار زیادی نمک وجود دارد، به نسبت دیگران بیشتر در معرض ابتلا به سرطان هستند. هلیکوباکتر پیلوری، باکتری ایست که در بیماری‌های مرتبط با معده همچون سرطان یا زخم معده دخیل است. نمک به آستر معده‌ی شما آسیب رسانده و آنرا در برابر این باکتری آسیب پذیر می‌سازد. همچنین بیاد داشته باشید که مردان نسبت به زنان به میزان بیشتری در خطر ابتلا به سرطان قرار دارند.


می‌تواند احتمال ابتلا به چاقی را افزایش دهد

در روزگاری که چاقی فراگیر شده است، بهتر است یک دلیل دیگر این بیماری نامطلوب را بشناسید. نمک، به خودی خود باعث افزایش وزن نخواهد شد،اما می‌تواند بیشتر شما را تشنه نگاه دارد. حالا اگر مصرف مایعاتتان، از نوع نوشیدنی‌های شیرین باشد که به احتمال زیاد هم هست، آنوقت به ناگاه خودتان را درگیر با اضافه وزن می‌بینید.


می‌تواند باعث اختلالات کلیوی شود

سنگ کلیه بیماری دردناکی است که متاسفانه این روزها به طور تساعدی در حال گسترش است. مقصرش هم نمک است! زمانی هم خطرناک خواهد شد که با فشار خون بالا همراه شود. این دو عامل باعث خواهد شد تا کلسیم اضافه از طریق ادرار دفع نشود. ازدیاد کلسیم نیز باعث بوجود آمدن سنگ کلیه خواهد شد. علاوه بر این، فشار خون هم باعث خواهد شد فشار بیشتری بر کلیه وارد شود.


می‌تواند باعث ایجاد نفخ شود

نفخ معمولا به دلیل نگهداری آب درون بدن رخ می‌دهد. مصرف زیاد نمک می‌تواند شرایطی را فراهم بیاورد که بدنتان تا ۵۰ اونس آب در خود نگاه دارد. شما می‌توانید با کاهش مصرف نمک، بلافاصله شاهد کاهش نفخ معده‌تان باشید.


می‌تواند باعث پوکی استخوان شود

خانم‌ها بدلیل خواص هورمون‌هایشان شدیدا مستعد پوکی استخوان و استخوان‌بندی ضعیف هستند. هنگامی که بین مردان و زنان مقایسه انجام دهیم، زنان ریسک بسیار بالاتری را در این زمینه پذیرا هستند. برنامه غذایی پر نمک، باعث کاهش کلسیم خواهد شد. همچنین مصرف زیاد نمک، رابطه‌ی مستقیم با دریافت زیاد سدیم داشته و سدیم زیاد هم مساوی با ضعف استخوان‌بندی است. زمانی هم که بدنتان فقدان کلسیم پیدا کند، روده‌های شما از استخوان‌هایتان کلسیم جذب می‌کنند. پس یکی دیگر از دلایل پوکی استخوان مصرف زیاد نمک است!


می تواند وضعیت تنگی نفس شما را بدتر کند

تقریبا هر یک از ۱۱ کودک، و هر یک از ۱۲ بزرگسال از تنگی نفس یا آسم رنج می برد. درست است که نمک مستقیما مسبب بوجود آمدن تنگی نفس نیست، اما عامل بالقوه ای برای افزایش علامت‌های آسم است. بیماران آسمی اگر مصرف نمکشان را کاهش دهند، به نتایج قابل مشاهده ای دست پیدا خواهند کرد.بزرگسالان نباید بیشتر از ۶ گرم نمک در روز مصرف کنند و کودکان هم خیلی کمتر از این مقدار. کودکان زیر یک سال بیش از ۱ گرم نمک در روز احتیاج ندارند. این مقداری است که از شیر مادر یا شیر خشک تامین خواهد شد. بهتر از دیگر به غذای کودک نمک اضافه نکنید. مصرف متعادل نمک کمک خواهد کرد تا احتمال ابتلا به انواع بیماری ها کاهش یابد. بخاطر داشته باشید نمک بیشتر برای مزه است، عاقلانه بخورید و سالم زندگی کنید.2

واقعیت این است که نمک به اندازه طبیعی و مقدار لازم برای بدن (در بزرگسالان حدود 5-6 گرم در روز) ضروریست و مقدار کم یا زیاد آن هر دو باعث بروز عوارضی در بدن می شوند. در ادامه خواهیم دید که همیشه رژیم غذایی کم نمک سالم نیست.

محققان دانشکده پزشکی دانشگاه بوستون دریافتند شرکت‌کنندگان حاضر در یک مطالعه بلندمدت بعد از پیروی از یک رژیم غذایی کم‌نمک، با فواید سلامت روبه‌رو نبودند. لین مور، سرپرست تیم تحقیق در این‌باره می‌گوید: «ما دریافتیم رژیم غذایی کم‌نمک (کم سدیم) در طول ۲۰ یا ۳۰ سال بعد هیچ فایده‌ای از لحاظ فشارخون یا ریسک ابتلا به بیماری قلبی برای کسانی که از این رژیم پیروی می‌کنند، نداشت.

از سوی دیگر، این افراد زمانی که مصرف پتاسیم بالایی داشتند از سلامت بهتری نیز بهره‌مند بودند. به گفته مور، مصرف بیشتر پتاسیم رابطه قوی‌ای هم با کاهش فشارخون و هم با ریسک کمتر بیماری قلبی دارد.

مواد خوراکی سرشار از پتاسیم نیز شامل سبزیجات برگدار سبز، سیب‌زمینی، لوبیا، کدو، ماست، ماهی قزل‌آلا، آووکادو، موز و قارچ است.3


پی نوشت:
1.www.news.fitshape.ir
2.www.asriran.com
3.www.jadidtarin.com